Feje blade sammen op mod vinden - Lars anbefaler
Vores praktikant Lars anmelder Christina Hesselholdts nyeste bog
Her i efteråret har vi haft Lars Holm Andersen som praktikant på Assens Bibliotek. Lars læser til kandidat i Litteraturvidenskab på Syddansk Universitet. En af Lars' opgaver var at skrive en boganmeldelse og det blev til en anmeldelse af romanen "Fejer blade sammen mod vinden" af Christina Hesselholdt.
"Bogen er en selvstændig romanfortsættelse til føljetonen om Camilla og hendes vennekreds (der tager udgangspunkt i debuten Camilla and the horse fra 2008, og hvor rækken af fortællinger sidenhen er sammenfattet i Selskabet fra 2015). Den nu midaldrende kreds af venner, som består af litteraten Camilla, folkeskolelæren Alma, forfatteren Alwilda, magisteren Edward og lægen Kristian, balancerer i tilværelsens kringelkroge af livsafvejninger. For hvordan giver man livet vægt og fylde i en tumultarisk verden, der konstant kræver vores opmærksomhed som mennesker?
Det er blot ét af spørgsmålene som Hesselholdt udfolder i en perlerække af samtidsskildrende monologer og dialoger, der vanen tro er fremmalet gennem forfatterens sproglige elegance og flair for lige dele humor og sårbarhed. Mennesket, og især det menneskelige fundament, er et gennemstrømmende tema. Hvad sker der, når hverdagens tematikker og evige hensynstag slår gnister og brænder hul igennem en almenmenneskelig ventil af indestængte følelser? Hør blot denne tekstbid fra bogens omslag: ”Er vi blevet mere ekstreme med alderen? Har livet indkogt os til en fond af forstærkede, ligefrem forvrængede egenskaber? Så der på bunden ligger essensen”.
I en samtid, der konstant fordrer menneskets bevægelighed, er det potentielt svært at bevare et fast holdepunkt. Camilla vælger i stedet at skue bagud i tiden. Som når hun eksempelvis optages inderligt af at stykke en fortid sammen ved at kigge dybt i sine afdøde forældres rester og levninger. Derigennem opregner Camilla forældrenes menneskelige sum - og ikke mindst forældrenes aftryk på hende selv som et virkelystent menneske. Men virkeligheden står tilbage som en eviggældende omstændighed. Den trænger ind gennem alle sprækkerne med sine pågående spørgsmål: Hvordan kan mennesket blot tillade sig at næres af egne behov, når der er så mange andre vigtige hensyn at tage stilling til?
Hesselholdt skriver med en fintfølende indsigt i den menneskelige sårbarhed. Bogen fastholder også samtidens reelle problematikker, eksempelvis når verdensindretningen forstyrres og den menneskelige bevægelighed begrænses anno år 2020. Romantitlen antyder ligeledes en uafbrudt gennemstrømning: Bunken af blade vil til stadighed vendes og hvirvles op i luften. Blade, som i al deres indfattede lethed og skrøbelighed, er et sindbillede på livet, der mødes af omverdenens gældende omstændigheder og ydre modstandskraft."
Lars Holm Andersen
Udgivet: Tirsdag 23. november 2021 • Opdateret: Torsdag 9. december 2021