To chokoladekiks og et sukkercrash | AssensBibliotekerne

To chokoladekiks og et sukkercrash

Chokoladekiks og en kop kaffe
Photo: Helle Skaarup

Måske kender du det – man kommer hjem, sætter sig med en kop kaffe og så lige lidt sødt. I mit tilfælde et par chokoladekiks. Der går 10-15 minutter, så kommer trætheden som en hammer – al energi har forladt min krop, og jeg må sove.


Forleden stødte jeg på bogen ”Glukoserevolutionen” skrevet af Jessie Inchauspé, og jeg er nu fyldt med fornyet håb – ikke alene på, at jeg ikke falder træt om på sofaen, men også på de kiloer, der har sat sig fast på mine sideben, kan løsne grebet.

I bogen gives konkrete bud – med en venlig forståelse ”al forandring er svær og sandsynligheden for succes er størst, når vi kan vælge en strategi, der kræver en meget lille indsats, men alligevel giver betydelige resultater.” Det giver mening. Hun tager tillige livtag med en af myterne med dette råd: ”Hvis du har brug for energi, skal du holde dig fra søde sager – det virker kun i meget kort tid. Gå i stedet efter mellemmåltider, der smager af andet end sukker. Og er uden stivelse”.

Af de 10 konkrete bud har jeg hæftet mig ved flg.:

  1. Flad din morgenmadskurve ud ved at spise en god mængde proteiner, fiber og fedt. Fx en grøn salat med avokado og æg.  
  2. Start altid med en grøn forret – og spis gerne din mad i den rigtige rækkefølge. Først grøntsager, dernæst protein og fedt. Kulhydrater til sidst.
  3. Grib eddiken før du spiser. En spsk. æbleeddike i et glas vand før middagen drukket med sugerør for at passe på tænderne.
  4. Bevæg dig efter du har spist. Så ud at gå en tur efter middagen.

Hun giver også råd til, når trangen til noget sødt melder sig. Kan du holde ud i 20 minutter, så vil trangen ofte have foretaget sig; rådene fortsætter, hvis dette ikke virker. God læselyst – måske bogen også kan inspirere dig.

/Helle Skaarup

Jessie Inchauspé (f. 1992): Glukoserevolutionen : få styr på dit blodsukker
Få styr på dit blodsukker med 10 enkle råd fra biokemiker Jessie Inchauspé, som byder på banebrydende forskning. For læsere, som gerne vil være sukkertrangen kvit


Af: raskn

Udgivet: Tirsdag 11. juni 2024 • Opdateret: Tirsdag 11. juni 2024